12.000 dostupno za bukiranje
osobni savjetnik kod izbora
lokacije širom svijeta

Traženje

Turska

Plavo putovanje uz tursku rivijeru

Pojam "plavo putovanje" u Turskoj se koristi za opisivanje krstarenja duž mediteranske obale, koja se odvija na tradicionalnom gulet motornom zmaju. Ruta se proteže duž turske južne i zapadne obale između Antalije, Marmarisa i Bodruma. U međuvremenu je romantično, individualno uređeno "plavo putovanje" daleko od turističkih gužvi vrlo popularno kod charter jedriličara. Područje između zaljeva Saros (nasuprot grčkom otoku Lesbos) i zaljeva Antalya posebno je dobro razvijeno za nautičare.Raj za jedrenje Turska

 • Sredozemna regija
 • Sjevernoegejska regija
Turska

Turska

Plovidba uz tursku rivijeru nudi raznoliku mješavinu skrovitih uvala i užurbanih gradova, sunčanog neba i stalnog vjetra, drevnih ruševina i lokalnih restorana.

Ova mješavina čini područje na južnoj obali Turske jednim od najboljih područja plovidbe u Europi: putnike čeka povoljna klima, topla voda i više od tisuću kilometara obale s brojnim prirodnim i arheološkim znamenitostima. S ruševinama mauzoleja Halikarnasa i hrama Artemide u Efezu u ovom području se nalaze čak dva od sedam antičkih čuda.

 • Glavni grad: Ankara
 • Površina: 783.562 km2
 • Nacionalni praznik: 29. listopada
 • Zračne luke: Istanbul, Antalija, Izmir, Ankara u.v.a.m.
 • Jezik: turski
 • Stanovnici: oko 81 milijun
 • Pozivni broj: +90
 • Najbolje vrijeme putovanja: od svibnja do listopada
 • Valuta: turska lira

Posebnosti Turske

Romantične uvale, kulinarski užici i antička blaga

Turska egejska obala i susjedna turska rivijera spadaju među najljepše na svijetu za jedrenje. Obala, nad kojom se na horizontu djelomično nadvisuje planina Taurus, nudi različite strukture. Manja ribarska sela i veći živahni gradovi se izmjenjuju. Ovisno o vremenskim prilikama i osobnim sklonostima, nautičari se mogu usidriti u mirnoj uvali, u dobro opremljenoj, modernoj marini ili u romantičnoj gradskoj luci. Što se dalje kreće prema jugu, vjetar Meltem (NNW) koji pruža ugodnu hladnoću na moru i čisto plavo nebo u ljetnim mjesecima sve manje puše. Zbog dugotrajnih ljetnih temperatura, bistra, vrlo čista voda Mediterana više je nego ugodne temperature, tako da skok preko bočnog zida broda brzo postaje svakodnevni ritual.

Raznolika jela turske kuhinje mogu se istražiti u brojnim restoranima. Uz svježe ulovljenu ribu, posebno se nude hladna predjela ("mezze"), a tu su još i preslatki mesni obroci. Milenijska svjedočanstva o europskoj kulturi prate jedriličare tijekom cijelog putovanja, uz drevne spomenike i ruševine poglede mame i srednjovjekovne utvrde i dvorci koji su visoko nad obalom. Ako uz dva svjetska čuda  - Halicarnassus i Efez - želite vidjeti i drevne Troju, Pergamon ili čak Likijske kamene grobnice trebali biste planirati više od samog odmora uz tursku obalu.

Preporuke za odmor u Turskoj

Divite se zemlji sa tri mora

Visoke ljetne temperature pozivaju Vas da plovite iz uvale u uvalu cijeli Vaš odmor, da se udobno opustite na palubi ili na plaži i da se u večernjim satima opustite u jednom od bezbroj restorana koji poslužuju lokalne specijalitete.

Ali oni koji putuju zemljom između Orijenta i Zapada također kreću na put u tisućljetnu povijest koja je često udaljena samo nekoliko minuta hoda od marine. Barem na jednu ili dvije drevne arheološke lokacije bi trebalo obratiti pozornost. Na sjeveru je Troja, malo južnije Pergamon, nekoć središte znanosti i kulture, a slijede drevni ruševni gradovi Efez, Priene i Didyma. Ako krenete u lučki gradić Side između Antalije i Alanje, na poluotoku ćete naći ostatke hrama Apolon. U samom gradu možete se diviti ostacima rimskog kazališta i temeljima velikih vrata nekadašnjih gradskih zidina. Gradske i marinske luke nude vođene ture do drevnih mjesta, nekada čak i na njemačkom jeziku. Povratak u lučke gradove privlači šarenolika mješavina turističkih bazara sa svim vrstama suvenira, barova i restorana. Na tržnicama ima mnogo svježe robe, osobito voća i povrća. "Leteći trgovci" često isporučuju i direktno na brod. Obitelji s djecom uvijek su oduševljeni gostoprimstvom u Turskoj. Turska je područje laganog ljetnog vjetra, a južna obala Turske vrlo je pogodna za opušteni obiteljski odmor pod jedrima, u kojem se ne zanemaruje kulturni interes roditelja, kao ni užitak kupanja za djecu.Jedriličarske i brodske rute za Tursku

Jamstvo sunca i tirkizno plave vode

Mediteranska obala Turske jedno je od jednostavnijih morskih područja. Udaljenost između pojedinih odredišta je obično niska, vidljivost dobra zbog konstantnog ljeta, voda je vrlo dobro zaštićena.

Ozloglašeni vjetar Meltemi u grčkom Egejskom moru puše ovdje samo u oslabljenom obliku s 3-4 Beauforta i time osigurava opušteno jedrenje i ugodnu hladnoću na moru. Međutim, u blizini obale i prije svega kod rtova, treba očekivati ​​iznenadne padove. Općenito su struje i plime vrlo niske. Tko se ne želi usidriti preko noći u jednoj od brojnih uvala, na čijoj plaži je često mali restoran s vlastitim malim molom za čamce, može dobiti siguran vez u jednoj od brojnih, dobro razvijenih marina.

Vremenski uvjeti u Turskoj

Klima, vjetar i vrijeme na obalama Turske

U mjesecima od svibnja do listopada južna turska obala privlači nautičare svojom blagom, suptropskom klimom. Jedanaest do dvanaest sunčanih sati dnevno i gotovo bez padalina čine jedrenje na ovom području pravom ljetnom turom. Obično je malo vjetrovito, tako da ništa ne stoji na putu zaustavljanju u jednoj od mnogih sidrenih uvala.

Temperatura zraka i vode na prvi pogled (npr. Belek):

Siječanj: zrak 15 ° - voda 18 °

Veljača: zrak 15 ° - voda 16 °

Ožujak: zrak 18 ° - voda 16 °

Travanj: zrak 21 ° - voda 17 °

Svibanj: zrak 25 ° - voda 21 °

Lipanj: zrak 31 ° - voda 22 °

Srpanj: zrak 34 ° - voda 26 °

Kolovoz: zrak 34 ° - voda 28 °

Rujan: zrak 31 ° - voda 27 °

Listopad: zrak 26 ° - voda 24 °

Studeni: 21 ° - voda 21 °

Prosinac: 16 ° - voda 18 °

EIS Insurance Emergensea MMK Booking MMK Booking Nausys Pantaenius Schomacker
Social Media:
Facebook Instagram