12.000 dostupno za bukiranje
osobni savjetnik kod izbora
lokacije širom svijeta

Traženje

Malta

Otočna država između Europe i Afrike

Sa jedrilicom mogu se Malta i njeni manji susjedni otoci Gozo i Comino dobro istražiti tijekom cijele godine.

Mala južnoeuropska otočna država oduševljava visokim vapnenačkim stijenama do 300 metara, zaštićenim uvalama i najčišćom vodom na Mediteranu. Obalni gradić Valletta, glavni grad otoka, oduševljava svojim srednjovjekovnim šarmom, mnogim muzejima, palačama i veličanstvenim crkvama. Jedan od gradskih baroknih znamenitosti je katedrala Sv. Ivana. Malta je također poznata kao tzv. utvrđeni otok jer ima veliki broj arhitektonskih građevina koje su služile za obranu.

Raj za ljubitelje kulture, ronioce i štovatelje sunca!Raj za jedrenje Malta

  • Xlokk (jugoistočna regija)
  • Majjistral (sjeverozapadna regija)
Malta

Republika Malta

Više od 6.000 godina ljudskog naseljavanja, bezbrojne bitke za prevlast na strateški važnom otoku na Mediteranu i utjecaj mnogih naroda i kultura ostavili su trag na Malti.

Minijaturna država u vlasništvu EU-a nudi ne samo fantastične uvjete plovidbe, već i bogatstvo povijesnog blaga i tri svjetske kulturne baštine:

1) Hypogeum of -al-Saflieni (podzemni objekt koji se koristi kao pogreb mrtvih i svetišta)

2) Stari grad Valletta

3) Megalitski hramovi Malte

  • Glavni grad: Valletta
  • Stanovnici: oko 460.000 (2017.)
  • Pozivni broj: +356
  • Praznik: 21. rujna
  • Najbolje vrijeme za jedrenje: travanj - studeni
  • Zračna luka: Međunarodna zračna luka Malta
  • Valuta: Euro
  • Jezici: malteški, engleski

Posebnosti Malte

Na tragu križara i regate profesionalaca

Ako istražite područje oko stjenovitih otoka brodom, dobit ćete savršenu mješavinu odmora na plaži, kulturnih znamenitosti i gastronomije koja spaja talijanski i engleski utjecaj.

U posljednjih nekoliko stoljeća Malta je bila visoko konkurentna zbog svog strateškog položaja na Mediteranu. Oni koji su upravljali Maltom mogli su kontrolirati pomorski promet diljem istočnog Mediterana. Malta je također smatrana posljednjom stražarskom postajom europskog zapada od obale Afrike.

Čak su i Feničani, koji su otoku dali ime Malet, ovdje ostavili svoj trag, a slijede ih Grci, Rimljani, Vandali i Ostrogoti. U srednjem vijeku Španjolska i Aragon dijelili su vlast nad ovim otokom i dali ga kao feud križarima vitezova sv. Ivana koji su se u 16. stoljeću borili protiv osmanskog napada u užasnoj bitci. Od pobjede nad tim napadačima s Istoka, članovi reda nazvani su maltežanima. Nakon višemjesečne opsade, nepobjediva tvrđava "La Valletta" izgrađena je u samo pet godina, kako se i danas naziva grad i s pravom nosi titulu svjetske kulturne baštine.

 

Jedinstvena je malteška kuhinja, koja se uglavnom sastoji od engleskog, talijanskog, arapskog i afričkog utjecaja. U brojnim restoranima na otoku možete jesti dobro i jeftino. Od engleskog, Maltežani su zauzeli izrazitu ljubav prema pubovima i rustikalnim manjim blagovaonicama.

Prestižna utrka Rolex Middle Sea Race, duga oko 600 milja, održava se svake godine u listopadu. Ovdje je talijanski otok Sicilija opkoljen vulkanskim otokom Strombolijem i malim otočićima Pantelleria i Lampedusa. Odredište se nalazi ispred Velike luke Valletta, gdje mnogi gledatelji bodre svakog sudionika i - kao što je tipično za zemlju - izražavaju svoju radost s bakljama tijekom dana.

Preporuke za odmor za Maltu

Uvale, pećine i tisućljetne relikvije

Svaka stanka na otoku Malti i malom susjednom otoku Gozo nudi novi pogled na raznolikost kultura koje su ostavile svoj trag na stjenovitom otoku.

Svijetle, vapnenačke kuće, gotovo zatvorene kuće s velikim, sjenovitim dvorištima dominiraju uličnom scenom u bivšoj prijestolnici Mdina, dok se obalne ceste čine živopisne i raznolike. Ovdje život pulsira - nakon obavezne sieste u ljetnim mjesecima. Tko želi uroniti u malteški zabavni život, nalazi se na pravom mjestu u St. Julians sa svojim barovima i klubovima. Ovdje se zabavlja multinacionalno društvo. Studenti iz cijelog svijeta dolaze na Maltu studirati engleski jezik na ovom otoku za odmor. Prije nekoliko godina ovdje je izgrađena luksuzna Marina Portomaso, odmah ispod hotela Hilton i elegantnog apartmanskog naselja.

Ako se želite opustiti, usidrite se u uvali St. Paul's ili u Melliehu, najvećem malteškom zaljevu. Apsolutno vrijedi posjetiti ribarsku luku Marsaxlokk na jugoistočnom rtu otoka. Tradicionalni ribarski brodovi jarkih boja zvani Luzzus lagano plove, dok na rivi svaki dan vrvi od gužve na tržnici.

Tko navigava prema malom otoku Comino između Malte i Gozo, on može usidriti u Plavoj laguni ili u San Niklaw zaljev i uživati ​​u tirkiznom i toplom moru. Otok Gozo je mnogo tiši od glavnog otoka. Osobito je šarmantan lučki gradić Xlendi, do kojeg se iz jezera može doći samo kroz dugi fjord koji nalikuje na rez. Na zapadnoj obali osobito privlači posjetitelje iz kruga Dwerja koji se zaustavljaju tamo na kupanju.Jedriličarske i brodske rute za Maltu

Charter baza u Grand Harbour Valletta

Svi otoci koji pripadaju malteškom arhipelagu su stjenoviti i ne pošumljeni. Za glavni otok karakterističan je greben vapnenca koji se uzdiže do 260 metara i sastoji se od bež boje kamena. To se oduvijek koristilo kao građevinski materijal na otoku. Dok na jugu i jugozapadu otoka postoji strma, stjenovita obala koja nudi mnoga romantična sidrišta za nautičare, sjever i sjeveroistok otoka mnogo su plići. Ovdje možete pronaći blago zakrivljene uvale s prekrasnim pješčanim plažama.

Glavne baze većine čarter tvrtki nalaze se u Grand Harbour Marini u Valletti, impresivnom lučkom objektu. Kad prođete uski lučki ulaz, kroz koji se guraju i veliki trgovački brodovi i trajekti, nalazite se na pragu vrlo sigurnog i zaštićenog područja. Najveća marina na otoku, Marina Msida (MMA Yacht Centre), nalazi se samo nekoliko milja sjeverno od Marsamxetta.

Vremenski uvjeti na Malti

Klima, vjetar i vrijeme na Malti

Malta i njezini susjedni otoci nalaze se na istoj geografskoj širini kao Gibraltarski tjesnac i tuniski turistički dio Monastir.

Klima otoka je suptropska, pogotovo u vrlo toplim ljetnim mjesecima nedostaje vode, jer rijetko pada kiša. I ljeti i u zimskim mjesecima dominantni smjer vjetra je sjeverozapad, povremeno puše vjetar sa sjevera ili sjeveroistoka. Siroko je vjetar koji dolazi iz Afrike u proljeće i jesen, ne pruža nikakvo hlađenje, već je vruć i neugodan.

Zime su vrlo blage, temperature rijetko padaju ispod oznake od 10 stupnjeva noću. U zimskim mjesecima, dolazeći sa sjeveroistoka, zastrašujući Grigal poznat kao zimska oluja s olujnim naletima, utječe na istočnu obalu malog otoka.

Temperatura zraka i vode na prvi pogled (npr. Valletta):

Siječanj: zrak 12 ° - voda 17 °

Veljača: zrak 12 ° - voda 15 °

Ožujak: zrak 12 ° - voda 15 °

Travanj: zrak 14 ° - voda 16 °

Svibanj: zrak 20 ° - voda 18 °

Lipanj: zrak 24 ° - voda 22 °

Srpanj: zrak 26 ° - voda 23 °

Kolovoz: zrak 27 ° - voda 21 °

Rujan: zrak 24 ° - voda 21 °

Listopad: zrak 21 ° - voda 23 °

Studeni: zrak 18 ° - voda 22 °

Prosinac: zrak 14 ° - voda 19 °

EIS Insurance Emergensea MMK Booking MMK Booking Nausys Pantaenius Schomacker
Social Media:
Facebook Instagram