12.000 dostupno za bukiranje
osobni savjetnik kod izbora
lokacije širom svijeta

Traženje

Italija

Dolce Vita - Otkrijte talijanski način života

Ono što čini talijansku čizmu posebnom je to što je s kopnom okružena samo na sjeveru, sjeveroistoku i sjeverozapadu: na sjeveru su Švicarska i Austrija, na sjeverozapadu je Francuska i na sjeveroistoku Slovenija. Inače, Italija je potpuno okružena morem. Nije ni čudo da je dom poznatih mornara kao što je Christopher Columbus.

Na istoku Jadransko more povlači svoju prirodnu granicu, dok se na jugu valovi Jonskog mora i Mediterana nježno ljuljaju na vjetru.

Na zapadu je "Bella Italia" okružena Tirenskim, Ligurskim i Mediteranskim morem.Raj za jedrenje u Italiji

 • Abruzzo
 • Apulija
 • Emila-Romagna
 • Friuli Venezia Giulia
 • Kalabrija
 • Campania
 • Lazio
 • Ligurija
 • Lombardija
 • Marche
 • Sardinija
 • Sicilija
 • Toskana
 • Veneto
Italija

Italija

Italija (službeno Talijanska Republika / talijanska "Repubblica Italiana", kratka forma "Italija") je parlamentarna republika u južnoj Europi. Glavni grad je svjetski poznati Rim. Talijanski teritorij najvećim dijelom leži na Apeninskom poluotoku, okruženom mediteranskim morem, u dolini rijeke kao i južnom dijelu planinskog masiva Alpa. Susjedne zemlje su Francuska, Švicarska, Austrija i Slovenija. Dvije male države Vatikan i San Marino potpuno su zatvorene talijanskim teritorijem. Osim velikih otoka Sicilije i Sardinije, postoje i druge manje skupine otoka, koje se nalaze ispred talijanskom čizmom.

 • Glavni grad: Rim
 • Površina: 301.338 km2
 • Nacionalni praznik: 25. travnja i 2. lipnja
 • Zračne luke: Rim, Milano, Venecija, Napulj u. v. a. m.
 • Jezici: talijanski
 • Stanovnici: oko 60,5 milijuna
 • Pozivni broj: +39
 • Najbolje vrijeme putovanja: od svibnja do rujna
 • Valuta: Euro

Posebnosti Italije

Fantastičan odmor na jahti u talijanskom moru

Osim izvrsne talijanske kuhinje i jedinstvenog talijanskog mentaliteta, Italija ima mnogo toga za ponuditi što se tiče krajolika. Duge pješčane plaže, hridi, prirodne luke i otočići pozivaju vas da ih upoznate i ostanete tamo. Najpoznatiji su vjerojatno dva velika mediteranska otoka Sicilija i Sardinija. Ali ovdje ćete pronaći skrivene uvale, i udaljiti se od gužve i vreve. Nešto manji, ali jednako uzbudljivi su Eolski i Egadski otoci koji se nalaze sjeverno i zapadno od Sicilije. Također oko Sardinije su brojni mali otoci. Kao što je otok Sant'Antioco, koji je čak povezan mostom sa Sardinijom. Nedaleko od ovog mosta možete uživati ​​u impresivnoj šetnji prirodom i razgledavati slane močvare (solana). Ovdje valja spomenuti i susjedni otok San Pietro s bijelim pješčanim plažama ili arhipelag La Maddalena.

Uz obalu Lazia nalaze se otoci Pontine, arhipelag koji se sastoji od šest otoka. U Tirenskom moru možete naći Campanijski arhipelag. Tu se nalazi i otok Capri najpoznatiji za one koji vole glamurozni odmor. Na sjeveru se nalazi toskanski arhipelag s popularnim otokom za odmor Elba.

Ispred talijanske obale Jadrana nalaze se otoci Tremiti. Ovaj mali arhipelag, kojeg čine tri otoka San Nicola, San Domino i Capraia ima mnogo toga za ponuditi. Morski rezervat nudi prekrasne stijene i vrlo poseban raj za ronjenje s impresivnim morskim dnom. Postoje spilje, kanjoni, mekani koraljni zidovi i nebrojene olupine ispod razine mora, koje nam tiho kao svjedoci govore koliko je važan ovaj trgovački put oduvijek bio.

Pelagie otoci koji uključuju Lampedus i talijanski otok Pantelleria, geološki su dio Afrike i njoj pripadaju. Mnogi zanimljivi izvori tople vode i gejziri na otoku Pantelleria ukazuju na vulkansko podrijetlo ovog otoka

 

 

Preporuke za odmor u Italiji

Divite se talijanskoj obali

Budući da je Italija gotovo cijela okružena morem, mnoge popularne destinacije za odmor nalaze se neposredno uz obalu ili barem blizu nje. Vrijedi spomenuti kao primjer gradove Napulj, Palermo, Bari, Rim, Genova ili čak Veneciju. Što se tiče krajolika, raznolika i prelijepa je obala Ligurije, talijanska rivijera ili otoci Sardinija i Sicilija.

Na primjer, Cefalu, sa svojim jedinstvenim plažama, nalazi se na sjeveru Sicilije. Bezbrojne ribarske kuće naslanjaju se na plažu, a od brda možete doći izravno do mora. Obalu karakterizira impozantan planinski lanac, koji se već može vidjeti s nekoliko kilometara. Tijekom lijepe šetnje starom gradskom jezgrom, posjetite Normansku katedralu u obalnom gradu Cefalu koja izgleda kao tvrđava iz 12. stoljeća s razrađenim bizantskim mozaicima i impozantnim tornjevima blizancima.

Također vrijedi spomenuti i Cala Goloritze. Nalazi se na otoku Sardiniji i bez pretjerivanja je jedna od najljepših uvala na ovom otoku. Međutim, najbolje je doći brodom. Također se možete popeti na planinarsku stazu do ove uvale (nekoliko sati pješačenja), ali se obično pod visokim ljetnim temperaturama oduži šetnja. Ali svakako vrijedi posjetiti, makar kako bi vidjeli samo tipično plavo-zelenu boju mora. A tko zna ... možda upoznate sirenu!Jedriličarske i brodske rute za Italiju

Stopama Kristofora Kolumba

Najbolje vrijeme za najam jedrilice u Italiji je od svibnja do listopada. Temperature su ugodno tople u ovo doba godine, a kišni dani su ograničeni. Osim toga, snaga vjetra se malo smanjuje, ali je još uvijek dovoljno jaka da vas nosi preko valova i zadrži brodsku posadu aktivnom. U osnovi, klima u Italiji idealna je za uživanje u moru tijekom cijele godine.

Bilo da volite mirniji odmor ili radije krstarite morima u popularnim ljetnim mjesecima srpnju i kolovozu, to je na vama.

Samo nam javite svoje želje i sastavit ćemo rutu koja odgovara vašem ukusu.

Vremenski uvjeti u Italiji

Klima, vjetar i vrijeme na obalama Italije

Klima u Italiji može se opisati kao suptropska. Međutim, postoje jasne razlike u pojedinim regijama. Na sjeveru se osjeća utjecaj Mediterana na klimu Alpa i Toskansko-Emilijanskih Apenina. Zato su zime prilično hladne. U gradovima u dolini rijeke Po ponekad može doći do mraza ili snijega. Mjeseci od studenog do siječnja često su obilježeni dugotrajnim razdobljima magle. Ljeta su duga i vruća, vlažnost je visoka.

U središnjoj Italiji, gdje je jači utjecaj Mediterana, zime su blaže, a ljeta topla do vrlo vruća.

Cjelogodišnja, topla, mediteranska klima nalazi se u južnoj Italiji i na talijanskim otocima. Na jesen se dugo čeka, a zime su prilično vlažne i blage s dnevnim temperaturama od 10 do 15 stupnjeva. Ljeto može biti vrlo vruće s temperaturama preko 40 stupnjeva. Razdoblje suše često je glavni problem u tim područjima zbog slabih oborina. 2000 sati, prosječno, godišnje traje sunca na krajnjem jugu i Siciliji, u središnjoj Italiji je 1700 sunčanih sati, a na sjeveru oko 1250 sati.

EIS Insurance Emergensea MMK Booking MMK Booking Nausys Pantaenius Schomacker
Social Media:
Facebook Instagram