12.000 dostupno za bukiranje
osobni savjetnik kod izbora
lokacije širom svijeta

Traženje

Grčka

Otkrijte ljepotu Grčkih otoka

Kopno Grčke pokriva južni dio Balkanskog poluotoka. S više od 3.000 otoka (sa izvorima vode na 6000 otoka) od kojih je manje od 200 naseljeno, oni ne čine petinu ukupne površine. Većina posjetitelja poznaje Grčku kao zemlju s impresivnim, djelomično napuštenim plažama i mnogim povijesnim arheološkim lokalitetima. Grčka je izrazito planinska zemlja, koja također ima mnogo planinskih lanaca i rustikalnih planinskih krajolika. To postane očito tek kada se vidi obalni krajolik i kopno. U mnogim regijama Grčka je vrlo zelena i plodna.Raj za jedrenje Grčka

 • Atika i Saronski zaljev
 • Dodekanez
 • Epir
 • Jonski otoci
 • Kreta
 • Cikladi
 • Makedonija i Trakija
 • Središnja Grčka
 • Sjevernoegejski otoci
 • Peloponez
 • Tesalija i sjeverne Sporade
 • Zapadna Grčka
Grčka

Grčka

Jedrenje kroz Grčku razlikuje se od poznatih područja kao što su Hrvatska ili Mallorca prema izvornim ribarskim lukama gdje turizam još nema čvrsto uporište. Često nema lučkog kapetana ili drugih kontrolnih organa, a time ni lučkih pristojbi. Pomorstvo ovdje nije relikt iz prošlosti, ali postoji u posebno udaljenim područjima za jedrenje. Mještani su sretni zbog turista koji jedre i rado im daju korisne savjete, tako da uvijek postoji netko tko poznaje nekoga tko može nabaviti svježu vodu ili gorivo za jedrilicu. U turistički vrlo popularnim područjima, kao što su Egejsko more i Jonsko more, infrastruktura je mnogo bolja.

 • Glavni grad: Atena
 • Stanovnici: oko 11 milijuna
 • Površina: 131,957 km²
 • Pozivni broj: +30
 • Nacionalni praznik: 25. ožujka i 28. listopada
 • Najbolje vrijeme putovanja: od svibnja do listopada
 • Valuta: Euro
 • Jezik: grčki

Posebnosti Grčke

Fantastičan odmor na jahti u Grčkoj

Grčka - predstavlja mitove, legende i povijest, drevne spomenike i impresivne hramove. I naravno za godišnji odmor znači: sunce, plaže, gradovi i otoci, koji u velikoj mjeri pripadaju svjetskoj kulturnoj baštini UNESCO-a i potrebno ih je rzgledati. Da ne spominjemo grčku kuhinju koja oduševljava nepce vinom, maslinovim uljem, češnjakom i začinima.

Grčka, također poznata kao Hellas, jedna je od najzanimljivijih južnoeuropskih zemalja Mediterana. Na istoku graniči sTurskom oko čijih se južnih rtova nalazi više od 3.000 malih otoka. Najveći i najpoznatiji otoci su Krf, Samos, Rodos i Kreta. Ovi se otoci nalaze u Jonskom moru ili u Egejskom moru.

Zbog više tisuća malih otoka i duge obale, Mediteran je bio središte grčkog svijeta. Stoga ne čudi što su Grci rano počeli graditi brodove i postali pomorci. Brojne grčke kolonije nastale su na novootkrivenim obalnim područjima, protežući se cijelim Mediteranom i Crnim morem. Takva su krstarenja bila vrlo teška i povezana s mnogim opasnostima. Bog mora Posejdon uživao je veliki ugled u Grčkoj, dok je njegov rimski kolega Neptun bio niži bog. Ribe (koje su bile mnogobrojnije nego danas) bile su važan dio prehrane. Zbog opsežnih trgovinskih odnosa, čiji se promet robe gotovo u cijelosti odvijao na pomorskom prometu, u lukama su se ljudi različitog podrijetla i cehova upoznavali i razmjenjivali vijesti, tračeve i priče.Preporuke za odmor u Grčkoj

Otkrijte najljepša područja za jedrenje u Grčkoj

Saronski otoci nalaze se u blizini Atene, glavnog grada Grčke, nedaleko od Pireja gdje se nalazi luka. Sa svojim prekrasnim pješčanim plažama, napuštenim otočićima i bogatom poviješću obližnjeg glavnog grada, Saronski otoci su među najpopularnijim destinacijama za jedrenje u Grčkoj. Saronski otoci uključuju Aeginu, Hydru, Agistri, Spetses, Salamina, Poros i mali poluotok Methana. Za vašu tjelesnu dobrobit uglavnom se brine Aegina, na kojoj se nalazi mala luka s brojnim trgovinama i ribljim restoranima. Na ovom otoku se nalazi i hram Aphaia, jedan od najbolje očuvanih dorskih hramova. Po svojim sumpornim kupkama i plažama je poznata luka  Methan. Ovdje je često prisutan i vjetar zvan meltem. Meltem je vrlo prevladavajući  vjetar u Egejskom moru, osobito u ljetnim mjesecima. Puše od travnja do listopada kao suhi sjeverozapadni, sjeverni i sjeveroistočni vjetar sa grčkog kopna prema Kreti i istočnom Mediteranu.

Sporade se nalaze na sjeverozapadu Egejskog mora. Odlikuju ih lijepe plaže i bujna vegetacija. Najpoznatiji otoci su Alonissos, Skiathos, Skopelos i Skyros. Alonissos je poznat po svojim borovim šumama i pješčanim plažama. U ovom zaštićenom prirodnom području živi sredozemna medvjedica. Skiatos je poznat kao kozmopolitski otok s brojnim konobama i živahnim noćnim životom. Skopelos je miran otok, savršen za obiteljski odmor. Ovdje ćete kušati poznati grčki kolač od sira i nećete požaliti! Skyros treba vidjeti zbog karnevalskog slavlja i jedinstvenog kozjeg plesa, relikvija iz drevnog dionizijskog kulta.

 Jedriličarske i brodske rute za Grčku

Na tragu Argonauta

Za plovidbe u Egejskom moru preporuča se avionom doći u Atenu i zatim zaploviti iz Pireja. Iz Njemačke i Austrije postoje svakodnevno izravni letovi, a izbor je vrlo opsežan. Bilo da se radi o klasičnom jedrenju na jedrilici uključujući skipera ili nezavisni charter, izbor je vaš. Ovisno o vremenskim prilikama,možete se odlučiti na licu mjesta ako želite ostati u relativno zaštićenom području Saronskog zaljeva ili se uputiti u Cyclades. Jedna od prednosti ovog područja je izvrsna infrastruktura mnogih sigurnih luka i marina namijenjenih užitku plovidbe.

Nepoznata regija oko Tasosa obećava čisti pustolovni osjećaj - osobito izvan sezone. U luci Kavala nema mnogo čarter tvrtki. Međutim, one tvrtke koje se nalaze tamo nastoje učiniti svakog kupca sretnim. Jahte su obično malo starije, ali u izvrsnom stanju i nude gotovo nepobjediv omjer cijene i kvalitete za Grčku. Najbolji način da stignete tamo je preko svjetskog kulturnog grada Soluna. Od tamo je otprilike oko 1 -1/2 sata vožnje do Kavale. Ljubitelji prirode bi obavezno trebali provesti nekoliko dana na tom mjestu, prije ili nakon najma jahte.

Jonsko more je vjerojatno najljepše područje i stoga idealno za početnike i krstarenje s djecom. Većinom umjereni sjeverni vjetrovi pružaju opušteno jedrenje između zaklonjenih otoka. Možete započeti jedrenje na Krfu ili Lefkasu. Obe marine su dom raznih charter tvrtki koje nude klasično jedrenje. Primjerice, individualni turoperator Corfelios specijaliziran je za odmor s djecom na Krfu.

Osim toga, u marini Gouvia na Krfu postoje razne vrste jedrilica. Od luksuznih i modernih jedrilica kao što su Hanse 575 preko Sun Odyssey 54DS do malih Bavarija, koje su u vrlo dobrom stanju. Ako je potrebno neki njemački pružatelji usluga na licu mjesta organiziraju prikladnog skipera i rado će vam dati savjete o skrivenim uvalama i tihim ribarskim lukama prije početka putovanja. Rado ćemo Vam pomoći pri izboru najboljeg pružatelja usluga!

Vremenski uvjeti u Grčkoj

Klima, vjetar i vrijeme na grčkim otocima

U Grčkoj prevladava mediteranska klima. Ljeta su topla, vruća i suha. Tijekom ljeta, temperature često prelaze preko 40 stupnjeva te vlada suša u mnogim područjima. Kako često ne pada kiša, opasnost od šumskih požara je velika.

Zima je blaga i kišovita na obalama. U planinskoj unutrašnjosti, snijeg nije rijedak u zimskim mjesecima. Poznata skijališta nalaze se na planini Olimp, u području Parnassos i u blizini Kalavrita na Peloponezu.

Najkišniji mjeseci su od studenog do ožujka, a temperature na obalama ne padaju skoro nikad ispod nule. Često su i zimi znatno više temperature.

Najbolje vrijeme za aktivne posjetitelje Grčke (tj. za razgledavanje i planinarenje) su travanj / svibanj i od sredine rujna do studenog. Temperature su tada vrlo ugodne za aktivnosti u slobodno vrijeme. Oni koji se žele opustiti na plaži, mogu to od sredine lipnja do sredine rujna kada su visoke temperature. Sunce je zajamčeno. Sezona jedrenja slična je kao i u Hrvatskoj od travnja do rujna / listopada, a glavna sezona je također u ljetnim mjesecima, srpnju i kolovozu. Za nautičare je važna visina azora koja se pojavljuje u Grčkoj, koja postupno postaje sve utjecajnija od sredine svibnja što vremenske prilike čini stabilnijim. Tek krajem listopada utjecaj visine azora se smanjuje i vrijeme postaje promjenjivo zbog nestabilne atmosfere.

EIS Insurance Emergensea MMK Booking MMK Booking Nausys Pantaenius Schomacker
Social Media:
Facebook Instagram