12.000 dostupno za bukiranje
osobni savjetnik kod izbora
lokacije širom svijeta

Traženje

Crna Gora

Jedrenje u jugoistočnom Jadranu

Balkanska država Crna Gora, koja graniči s rajskim jedrom Hrvatske na sjeverozapadu, još uvijek je tajna preporuka od mornara. Mala obalna država svojim posjetiteljima nudi netaknutu prirodu, blago nagnute plaže, bistra jezera, divlje rijeke i prekrasne planine. Uvala Kotor (Cattaro), koja nalikuje na fjord, jedinstvena je u ovom kraju i svakako treba posjetiti. Započnite jutro na obali, ručajte kod jezera Scutari i navečer prošetajte planinama. U raznolikoj Crnoj Gori to je moguće u jednom danu!

Naročito na crnogorskoj obali, nautička infrastruktura se ubrzano razvija i postoje brojne atraktivne ponude za turiste i ljubitelje vodenih sportova. Plaćanje je u eurima - iako je država trenutačno samo zemlja kandidat za EU.Raj za jedrenje Crna Gora

  • Küstenregion
Crna Gora

Crna Gora

Iznad svega, Kotorski zaljev nalik je fjordu, koji seže daleko u unutrašnjost, pogodan je za višednevno jedrenje. U ljetnim mjesecima je zagarantirano dobro vrijeme, a prirodni reljef sprječava olujne vjetrove. Ali mala balkanska zemlja nudi mnogo više: istoimene tamne, crne planine i tajanstveno-krški krajolik čine malu državu biserom jadranske obale.

  • Glavni grad: Podgorica
  • Površina: 13.812 km2
  • Nacionalni praznik: 13. srpnja
  • Zračne luke: Podgorica, Tivat (i regionalna zračna luka Berane)
  • Jezik: crnogorski
  • Stanovnici: oko 643.000 (2017.)
  • Pozivni broj: +382
  • Najbolje vrijeme putovanja: od svibnja do listopada
  • Valuta: Euro

Posebnosti Crne Gore

Dalje od utabanih staza

Oni koji jedre u Crnoj Gori na jedrilici ne mogu propustiti svjetski poznatu kotorsku uvalu, jednu od najvećih prirodnih luka na Jadranu. Skoro 30 kilometara dugačka je uvala, fjordova, koja je obrubljena visokim i ponekad vrlo strmim planinskim obroncima. Voda je bistra, čista i tamnoplava. Veliki zaljev sastoji se od četiri pojedinačna bazena, čije su spojne točke uvijek relativno uske. Dolazeći s mora, bazeni se nazivaju Herceg Novi, Tivat, Risan i Kotor. Unutarnje dvije uvale s povijesnim, impresivno očuvanim lučkim gradom Kotor spadaju u UNESCO-vu svjetsku baštinu. Posjet utvrdi Sv. Ivana i katedrale Sv. Tripuna sa svojim svjetski poznatim ikonama predstavlja kulturni imperativ! Nakon toga slijedi jaka kava u jednom od brojnih barova starog grada. Na izlazu iz kotorske uvale, između poluotoka Prevlake i poluostrva Luštica, smjestila se poznata, gotovo kružna, tvrđava Mamula. Vrlo vidljiva utvrda sagrađena je u 19. stoljeću za vrijeme austrijske vladavine generala Lazara Mamula, a kasnije je služila kao zatvor. Danas je popularna destinacija. Ako svoj brod ne usidrite ispred otočića, možete doći malim trajektom iz obližnjeg Herceg Novog.

Napuštajući Kotorski zaljev, naći ćete mnoga sigurna sidrišta i vezove uz obalu u Bigovi, Budvi i Baru. Posebno zbog dugih pješčanih plaža, mjesta su vrlo popularna među turistima, a plaže Jaz, plaža Sveti Stefan i plaža Bečići sve više su preporuka za putovanje.

Preporuke za odmor u Crnoj Gori

Originalnost usred divljih krajolika i drevne kulture

Crna Gora više nije tajna preporuka među mornarima: mala balkanska država jedna je od najidiličnijih i najljepših jadranskih područja.

Kršovite litice nude romantična sidrišta, velike pješčane plaže i skrovite uvale. Turizam male balkanske zemlje, koja je nekada bila dio Jugoslavije, još je u izgradnji. To vrijedi i za suvremene i moderne marine s pripadajućim uslužnim djelatnostima. Želite li se privezati na javnom pristaništu u jednoj od brojnih gradskih luka, istražiti stoljetne stare gradove i moderna predgrađa izravno s jahte, postoji mnogo mogućnosti. Bit ćete srdačno dobrodošli!

Nova Marina Porto Montenegro, koja se gradi u gradu Tivtu, lijepo je smještena u Bokokotorskom zaljevu i nudi vezove i posebne usluge za luksuzne jahte. Spektakularna riva privlači bogate goste iz cijele regije i Europe. Trenutno je već dovršeno oko 200 vezova, a uz to je izgrađen i zasebni apartmanski kompleks s restoranima i trgovinama, koji se nalazi u prizemlju.Jedriličarske i brodske rute za Crnu Goru

"Mali susjed" Hrvatske za individualiste

Mornarska mreža u Crnoj Gori je tek neznatno proširena, ali jahte mogu lako pristati na sidru ili privezati u jednoj od malih gradskih luka. Često čak i restorani smješteni izravno na vodi nude vez za svoje goste. Veće marine, koje imaju i uslužne tvrtke, nalaze se u Kotoru, Tivtu, Budvi i Baru.

U ljetnim mjesecima u cijeloj je regiji toplo i ljeti prevladava vjetar maestral i jugo. Oni pružaju - uz osvježavajući skok sa palube u more - ugodno hlađenje tijekom visokih dnevnih temperatura. Kada puše snažan sjeveroistočni vjetar bura, mornari bi trebali obratiti pozornost na jake struje osobito u Boki Kotorskoj. Na kraju sezone, od početka listopada, jačina bure se stalno povećava.

Vremenski uvjeti u Crnoj Gori

Klima, vjetar i vrijeme na obali Crne Gore

Duž Jadranskog mora vrijeme je tipično mediteransko, ljetni mjeseci suhi, sunčani i vrlo topli. Najtopliji mjeseci su srpanj i kolovoz. Kiša često pada u zimskim mjesecima, ali su temperature umjerene i uglavnom ostaju iznad 10 ° Celzijevih. Početkom jeseni češće se javljaju nasilni vjetrovi, tzv. bora, koja osigurava značajno hlađenje.

Temperatura zraka i vode na prvi pogled (npr. Tivat):

Siječanj: zrak 7 ° - voda 13 °

Veljača: zrak 8 ° - voda 12 °

Ožujak: zrak 12 ° - voda 13 °

Travanj: zrak 16 ° - voda 14 °

Svibanj: zrak 21 ° - voda 17 °

Lipanj: zrak 25 ° - voda 21 °

Srpanj: zrak 27 ° - voda 23 °

Kolovoz: zrak 27 ° - voda 23 °

Rujan: zrak 24 ° - voda 22 °

Listopad: zrak 18 ° - voda 21 °

Studeni: 12 ° - voda 18 °

Prosinac: 8 ° - voda 15 °

EIS Insurance Emergensea MMK Booking MMK Booking Nausys Pantaenius Schomacker
Social Media:
Facebook Instagram