12.000 dostupno za bukiranje
osobni savjetnik kod izbora
lokacije širom svijeta

Traženje

Slovenija

Otkrijte ljepote sjevernog Jadrana

Slovenija, koja se nalazi na sjeveroistočnom kraju Jadrana, ima gotovo 47 km obale, južni dio Tršćanskog zaljeva i sjeverni dio Piranskog zaljeva. Susjedne zemlje na sjevernom Jadranu čine talijanski poluotok i Hrvatska. Iz Austrije se do luke male zemlje može lako doći automobilom. Krenete li ovdje, nakon nekoliko nautičkih milja stići ćete do talijanskih voda ili Hrvatske sa svojom prekrasnom Istrom. Slovenija je članica EU od 01.05.2014. i plaćanje se vrši u eurima.Raj za jedrenje Slovenija

  • obalno i krško područje
Slovenija

Slovenija

Mala zemlja na sjeveru Jadrana više je nego idealna kao polazište za izlete prema sjevernoj Italiji i Hrvatskoj. Osim gotovo 47 kilometara obale, Slovenija nudi slikovite mediteranske gradove kao što su čarter luke Portorož i Izola, idilične plaže, tajanstvene stalaktitske špilje, planine, rijeke, slapove, dvorce i barokne gradove poput Ljubljane i Maribora.

  • Glavni grad: Ljubljana
  • Površina: 20.273 km2
  • Nacionalni praznik: 25. lipnja
  • Zračne luke: Ljubljana, Maribor, Portorož
  • Jezik: slovenski
  • Stanovnici: oko 2,1 milijun (2017.)
  • Pozivni broj: +386
  • Najbolje vrijeme putovanja: lipanj-rujan
  • Valuta: Euro

Posebnosti Slovenije

Slovenija, idealno polazište prema sjevernom Jadranu

"Minijaturno izdanje Europe" nazivaju Slovenci često svoju vlastitu zemlju, koja može osvojiti impresivnim kulturnim spomenicima, izvornom prirodom i visokom rekreacijskom vrijednosti za turiste.

U visokim planinama zemlje, posljednjih se godina pojavljuju moderni skijaški centri, dok velike marine na obali imaju razvijenu mrežu nautičkih usluga. Dvije strasti Slovenaca, skijanje i jedrenje, postaju kada gledamo njihovi proizvodi. Firma Elan pogotovo. Pod tim imenom ne proizvode se samo skije visoke kvalitete, već i brzi vozači kruzera. Prvobitno mala zemlja nije imala vlastiti pristup moru, ali kada je 1954. godine područje Trsta bilo povezano s Italijom, bivša Jugoslavija primila je obalu dugu oko 11 milja od Kopra do Portoroža. Tako je današnja Slovenija ušla u posjed ukupno četiriju lučkih gradova, od kojih se sve može pratiti do ranih venecijanskih naselja, s iznimkom modernog Portoroža, i slikovitih, pažljivo obnovljenih starih gradova. Isplati se svakodnevno  napustiti jahtu u luci i unajmiti automobil kako bi otputovali i posjetili Triglavski nacionalni park u Julijskim Alpama, poznate ergele lipicanaca u Lipici ili velike špiljske sustave u Postojni ili Škocjanu.

Preporuke za odmor u Sloveniji

Savršeno prilagođen potrebama zaljubljenika u sportove na vodi

Samo tri milje južno od talijanske granice i četiri milje istočno od Izole, Kopar ima malu marinu sa 75 vezova i privlači posjetitelje šarmantnim starim gradom. Šetajući uskim ulicama posjetite Pretorsku palaču koja spaja venecijanski i gotički stil te zvonik grada s kojeg se pruža fantastičan pogled na grad i luku.

Posjet Izoli će vas odvesti duboko u europsku povijest najkasnije do kraja 18. stoljeća, gradić i njegova okolica pripadali su Mletačkoj Republici, a potom pali pod Napoleonovu vlast. Zbog reorganizacije Europe, o kojoj je odlučeno na Bečkom kongresu (1814/1815), ova regija je pripojena obalnoj regiji Austro-Ugarske Monarhije. Nakon raspada Austro-Ugarske 1918. godine ovo je područje aneksirano od strane talijanskog kraljevstva, a od 1954. grad postaje dio novoosnovane Federativne Narodne Republike Jugoslavije - sve do osamostaljenja zemlje.

Romantična uvala i grad Piran jedno je od najpopularnijih turističkih središta u zemlji. Mnogobrojni izletnici dolaze autobusom iz  turističkog grada Portoroža kako bi razgledali stari grad. Venecijanska arhitektura i moderna marina pozivaju vas da se zaustavite u malom mjestu te se tijekom mirnog vremena možete usidriti.

Značajno turističko mjesto s izrazitim plažama i noćnim životom nalazi se u Portorožu, koji se nalazi oko dvije milje jugoistočno od Pirana. Mnoge moderne hotelske zgrade karakteriziraju ambijent ovog malog grada.Jedriličarske i brodske rute za Sloveniju

Charter baze u Portorožu i Izoli

Posebno su marina Portorož i Izola idealno polazište za istraživanje Tršćanskog zaljeva, poluotoka Istre, venecijanskih laguna ili Kvarnerskog zaljeva.

S više od 1.000 vezova, u marini Portorož nastao je moderni servis za jahte. Čak i iz mora, vidljiva je nešto manja marina s 700 vezova u Izoli. U sklopu kompleksa marine u Izoli nalazi se odmaralište s hotelom, teniskim terenima, bazenima i kasinom. Cijena dnevnog veza u Marini Izola trenutno iznosi 73 eura, - za jahtu od 13m (od 2018. godine). Više detalja možete pronaći u cjeniku Marine Izola. Ako plovite iz Slovenije u Hrvatsku, morate se zaustaviti u Piranu, kako je navedeno na tankerskom pristaništu. Jedina slovenska luka nalazi se u Kopru, samo nekoliko nautičkih milja južno od mnogo veće talijanske luke u Trstu.

Vremenski uvjeti u Sloveniji

Klima, vjetar i vrijeme na Slovenskoj obali

Na jadranskoj obali u jugozapadnoj Sloveniji klima je mediteranska, ljeta ugodno topla, a zime vrlo blage. Maestral često puše ljeti u popodnevnim satima,sa zapada, donoseći svjež morski zrak i ugodno osvježenje. Kada vjetar dolazi s juga, jugo je na djelu, a kišni oblaci rastu. Pogotovo u zimskim mjesecima, češće se pojavljuje hladan, ponekad vrlo jak vjetar bura, koja puše s sjeveroistoka i ponekad doseže i jačinu uragana.

Temperatura zraka i vode na prvi pogled (npr. Portorož):

Siječanj: zrak 7 ° - voda 10 °

Veljača: zrak 9 ° - voda 9 °

Ožujak: zrak 12 ° - voda 9 °

Travanj: zrak 17 ° - voda 13 °

Svibanj: zrak 22 ° - voda 17 °

Lipanj: zrak 25 ° - voda 21 °

Srpanj: zrak 28 ° - voda 23 °

Kolovoz: zrak 27 ° - voda 25 °

Rujan: zrak 24 ° - voda 23 °

Listopad: zrak 18 ° - voda 19 °

Studeni: 12 ° - voda 15 °

Prosinac: 8 ° - voda 12 °

EIS Insurance Emergensea MMK Booking MMK Booking Nausys Pantaenius Schomacker
Social Media:
Facebook Instagram